zaterdag 8 november 2014

Zwijmelen op Zaterdag

knipsel van juf uit het Bibje poeziealbum
Ik zit al een hele tijd met een liedje in mijn hoofd van vroeger, waar ik de artiest niet van ken en de titel ook niet. Ik dacht dat ik het ooit op een afspeellijst had gezet maar ik kan het niet vinden, en daar baal ik dan zo van hè!
Het deuntje zit in mijn hoofd, wil er niet uit! Ik neurie , ik fluit en ik probeer zo goed en zo kwaad het gaat tekst te herinneren...maar ik kom niet echt veel verder. pfffffffff echt irritant.

Moet ik nu dus een ander nummer zoeken en ik heb geen idee welke. Eentje uit dezelfde tijd dan maar...maar ja welke dan? Er zijn er zoveel....en dus verdwaal ik nu in de keuzes die ik kan maken.  Alles komt voorbij.
Dirk-muziek,
Bib-muziek en eerste klas muziek..
Ja ook eerste klassertje-muziek.
1973 ging ik nml naar de eerste klas. Ik zie ons nog staan op een rijtje voor in de hal. Gebracht door onze mamma's, op een snikhete dag. Een enkeling was in badkleding zo heet was het toen. Onze namen werden opgenoemd en zo gingen we in een rijtje naar ons nieuwe lokaal. Onder leiding van , wat later bleek, een heel vervelende juf! Het jaar dat ik heel vaak na moest blijven en op de gang zat. Het jaar dat ik niet meer mocht praten en lachen en de hoofdmeester veelvuldig bezocht.
Meestal in tranen, want ik vond de juf vreselijk oneerlijk. Ik kreeg ook heel vaak de schuld in mijn eentje als we met zijn tweetjes hadden zitten giebelen en kletsen. Ik kon toch ook moeilijk niet antwoorden als iemand wat vroeg, dat was onbeleefd......ZUCHT......de eerste klas was geen onverdeeld succes. Op leergebied waren er geen problemen hoor. Ik was een slimme meid. Maar ja, ik was altijd zo snel klaar en die kwebbel hè.
Dus stond er op elk rapport dat jaar; "Bibje praat erg graag"
Ik weet nog dat ze ooit, toen ik weer eens na moest blijven , een kopje koffie kreeg van een 6e klasser. Die was al heel groot. Een fascinerend meisje, ze was heel licht blond, bruingebakken door de zon en had bleke lippen. Ik vond dat zo raar.....
en ze viel zomaar flauw!!!
Dat had ik nog nooit gezien. Het zag er heel raar uit, niks in elkaar zakken. Ze stuiterde zo achterover, net een gummipop. Met het meisje kwam het gelukkig allemaal helemaal goed hoor, maar wij( ik was samen met een klasgenootje) werden niet even gerustgesteld. In plaats daarvan werd ons gemaand dat we door moesten schrijven, strafregeltjes. Stomme juf.
Toen ik twee jaar later bij een net zo vervelende meester terecht kwam, was ik er wel klaar mee. Hij gooide de krijtjes en bordenwisser naar mijn hoofd, en of ik die bij het naar de gang gaan even aan hem wou geven. Ik ben boos naar de hoofdmeester gebeend en heb mijn beklag gedaan. De meester moest toen uitleg komen geven, terwijl ik in boze tranen op de bank zat. Hij moest zijn excuses aanbieden en kreeg een flinke reprimande. Ik kreeg daarna extra/moeilijker werk in de klas waardoor ik me niet meer verveelde. Vanaf dat moment was hij een top meester. Nooit geen last meer mee gehad :)

Nou ik heb wat gevonden hoor....fijn weekend!!!!!
~enjoy~

26 opmerkingen:

 1. Leuk. Dat was ons verlovingsjaar. Je hebt dus zeer gemengde herinneringen aan die periode.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel aan school ja, maar daarbuiten was het fijn en zonnig en leuk en gezellig :)

   Verwijderen
 2. Dat moet begin jaren 70 zijn geweest hè? Het was wel leuke muziek. Ik geloof dat die man nu dood is.Van Sjoukje hoor je nooit meer wat eigenlijk. Leuke keuze.
  En die nare leerkrachten, daar kan ik nog heel wat verhalen over schrijven. Jaren 50, Amsterdam.... ik denk er niet met plezier aan terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de man is al jaren dood ja, en zij weet ik niet hoor....

   Wat erg hè dat leerkrachten je zin in naar school gaan zo kunnen verknallen :(

   Verwijderen
 3. Enerzijds herkenbare jeugdherinneringen.... totdat ik ook 'moeilijker' werk kreeg. Mijn kwebbel werd daardoor overigens niet stiller ☺ ☺ ☺
  De meester in klas 3/4 was erg lief, gelukkig.

  Je muziek.... ja gaaf... evsf-muziek heeft altijd wel iets.

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kon mijn kwebbel redelijk inhouden als ik druk bezig was, en hij hield me wel bezig....overgens ging ik later , toen ik bij het raam mocht zitten en uitzicht op het bosje had, steeds meer dromen ipv kwebbelen.Al die bloemetjes en vlindertjes en vogeltjes haha

   Verwijderen
 4. Tegenwoordig heb je speciale scholen (lessen) voor erg slimme leerlingen. Ik zou jouw verhaal zo kunnen overschrijven. Kwebbelde ook, want mijn werk was al lang af. Voor "gedrag" kreeg ik dat jaar een 5 op het rapport. Oei, wat was mijn vader kwaad.
  Heerlijk lied laat je ons hier van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tenenkrommend ja...een cijfer voor gedrag/vlijt
   Mijn ouders haalden hun schouders op. Ik was altijd zo'n lief braaf kind thuis dus het zou wel loslopen zeiden ze dan. De meesters en juffen waren daar niet echt blij mee haha.
   Maar luisteren naar hun vraag of ik niet wat moeilijker werk mocht deden ze ook niet. Ik moest eerst maar eens mijn best gaan doen ipv kwebbelen.
   Die actie naar de hoofdmeester was dan ook ingegeven door de bemoedigende woorden van mijn vader :)
   Ik heb me nog nooit zo stoer gevoeld!
   :D

   Verwijderen
 5. Leuke post, herinneringen en bijpassende Dirk-muziek! Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moet een beetje glimlachen om je verhaal ,zelf was ik zo verschrikkelijk stil en verlegen !! Alleen met borden wissers gooien is not done !! Het liedje is gewoon leuk !!
  Lieve gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een verhaal.. En nu, zoveel jaar na dato, ondergaan nog steeds vele kinderen het lot van straf krijgen terwijl ze gewoon wat extra uitdaging moeten hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We tellen nu 40 jaar erbij en idd er is nog niks veranderd...of nee, eigenlijk is het alleen maar erger geworden. Nu zegt de hoofdmeester/juf niet "geef dat kind extra werk" , maar "laat het kind onderzoeken". Er is vast iets mis...adhd/add/autisme???? of wat dan ook..... :(

   Verwijderen
 8. En dan denk ik.... volgens mij schrijf je net zoals je kwebbelt :-).
  Niet rot bedoeld. Zo is jouw stijl en die vind ik leuk. Alsof je meer woorden in een zin wil stoppen dan erin passen :-).

  Toen het kwebbelgedrag van mijn dochter vorig jaar bij een 10-minutengesprek ter sprake kwam, gaf ik aan dat dit nieuw was... al die jaren nog geen klachten over gehad. De leerkracht opperde direct dat ze zich misschien verveelde? Dat de leerstof te makkelijk was?

  Dus mijns inziens is er gelukkig wel een verandering gaande.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :D ik denk dat je daar wel eens heel erg gelijk in kan hebben....

   Wat fijn dat jouw dochter wel gezien werd, pluim voor de leerkracht!

   Verwijderen
 9. 1974...Toen was ik twaalf. Het liedje kan ik me nog heel goed herinneren! In de vierde klas van de lagere school moest ik de klas uit omdat ik had zitten kletsen. Nou had ik toevallig net die ene keer NIET zitten kletsen, dus ik was boos. De juf sloeg me in mijn gezicht. Ik was zo boos, ik heb mijn jas aangetrokken en ben naar huis gegaan!
  Fijne zondag,
  Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohoh Kakel, wat een nare juf zeg. Een echt loeder. Gelijk had je, dat je naar huis ging!

   Jij ook een fijne zondag! x

   Verwijderen
 10. Een lekker "Dirk"-nummer van de bandrecorder. Je hebt het wel zwaar gehad op de lagere school. Is voor ons al weer zo lang geleden. Albert werd zelfs nog geslagen met de lineaal als hij niet snel deed wat de meester zei. Is er niet gefrustreerd van geraakt.

  1974 is voor ons meer het jaar dat het afgelopen was met de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal. Voor jou als 7-jarig meisje niet zo belangrijk.
  Voor vader Dirk waarschijnlijk wel. Of Niet?
  Fijn weekend
  Grtz Mara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het niet normaal als meesters kinderen slaan om orde te handhaven. Is toch een teken van machteloosheid en je agressie niet kunnen beheersen. In mijn tijd mocht het dan ook niet meer gelukkig. Na dat incident met de meester was het trouwens over met lelijk tegen mij doen, ik heb verder een redelijke leuke tijd gehad daarna :)

   Ik kan me de drama's ook nog wel herinneren hoor van het stoppen van radio Veronica. De jongeren broer en zus van mijn vader waren er kapot van ;)

   fijn weekend :D

   Verwijderen
 11. Leuke herinnering. Ook ons verlovingsjaar. Marja en ik lopen een beetje gelijk. Met verloven, trouwen en verjaardag.
  Wat een ontzettend leuke keuze. Ik heb genoten!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk toch al die verliefde stelletjes toen ik nog onschuldig door het leven stapte, en de bloemetjes en bijtjes aanzag voor wat ze waren. Namelijk bloemetjes en bijtjes haha

   Verwijderen
 12. Leuk nummer van Mouth en McNeal. En die kleding en haarstijl...daar liepen we dus ook allemaal in/mee. Een truitje over lange mouwen.

  Zag van de week nog een heel leuke jeugdfilm over een jongetje die zich snel verveelde in de klas en zijn leraar zijn been daardoor per ongeluk brak. Toen kwam er een vervanger en die zag dat hij af en toe gewoon lekker moest bewegen om zijn energie kwijt te kunnen, net als de rest van de klas. Springen, hoppen en daarna weer kunnen concentreren.
  Ik was denk ik een middenmoter, viel niet op, maar herinner me nog haarfijn dat ik de klas uit werd gestuurd toen ik een jaar of 8 was omdat ik te grappig deed. Daar was ik toen heel boos over. Die juf snapte me gewoon niet. Ach ja..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat ja...even lekker los gaan. Dat kon bij ons vroeger ook wel hoor, wij hadden bijna allemaal meesters die de nood daarvan wel inzagen.

   Verwijderen
 13. Hm, ik kan me geen nare onderwijzer(s|essen) herinneren, maar ik heb me ook wel eens verveeld op school. Zeker stiekem iets gedaan om dat op te vullen? Mouth and McNeal, een "duo tegen wil en dank": stemmen die heel mooi bij elkaar pasten, maar de karakters niet. Het gerucht gaat dat Willem Sjoukje een keer aankondigde als "de zangeres zonder borsten", en dat de druppel was die de emmer deed overlopen. Willem was misschien in de kern wel een goeie vent, maar zeker niet fijnbesnaard! Dat heb ik uit eigen ervaring toen hij me een keer interviewde voor Radio Emmen, waar hij een eigen programma had...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk was hij gewoon een ongelikte Beer, arme Sjoukje.

   Verwijderen