zaterdag 9 augustus 2014

Zwijmelen op Zaterdag

Dit is nou 70 jaar vrijheid.....

Iemand plaatste op facebook een bericht over de totale controle die de gemeente gaat krijgen over gezinnen in het kader van de Nieuwe Jeugdwet. Deze maakt dat kinderen tot hun 23ste onder toezicht van de gemeente komen te staan.
*Dat er van elk kind een dossier wordt aangelegd, een gezinsregisseur komt en dat iedereen, die met dat kind te maken heeft daar meldingen in mag doen.
*Dat dit zonder toestemming en buiten het zicht van de ouders gebeurd.
*Dat bij elke melding die volgens de instanties zorgelijk is de gemeente dat mannetje/vrouwtje kan sturen om een blikje achter de voordeur te komen werpen. Om uit te zoeken waarom dat ene in het dossier staat. Dat kan al zijn om het te laat komen van je kind of het weigeren van kleuter-sexuele voorlichting op school. Of jouw keus om niet te vaccineren, een conflict op school met de directie....of klagende buren....het kan allemaal. En een rechter komt er niet meer aan te pas.
Daar komt nog bij dat per 1 jan ouders in uitkeringssituaties geen aanvulling meer krijgen voor hun kind, dus op een alleenstaande uitkering terecht komen. Dit betekent dat veel alleenstaande ouders niet langer in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. Van de huidige tien kindregelingen zullen er zes vervallen, zoals de aanvullende bijstand voor alleenstaande ouders. Voor mensen met kinderen tot twaalf jaar bestaat de mogelijkheid een zogenaamde combinatiekorting aan te vragen bij de belastingdienst. Niemand weet verder nog hoe het een en ander uit gaat pakken. Pas in december krijgen deze ouders te horen hoe en wat er gebeuren gaat.
Onzekerheid en angst is gezaaid.

Het lijkt steeds meer op leven in het oude Oostblok. Leven in een permanente staat van angst, voor alles en iedereen, voor het geval iemand een kleine misstap zou melden bij de autoriteiten. Voor bijstandsgerechtigden was dit al een tijdje zo, daar mag men zomaar je huis in om te onderzoeken of je niet toevallig samenwoont. Alles wat daar op lijkt kost je je uitkering, ook als achteraf blijkt dat het een vergissing is zit de angst er inmiddels wel heel goed in.
Scholen worden gevaarlijke plekken  voor ouders. Zij en de gemeenten zullen onderling informatie gaan uitwisselen over ouders die een blik achter de voordeur nodig hebben. Iets wat nu ook al gebeurd maar wel bekrachtigd moet worden door de rechter. Daar kan je je nog enigszins verdedigen tegen de beschuldigingen.  Dat hoeft per 1 jan niet meer. Dan kan de school rechtstreeks de gezinsregisseur inschakelen om in te grijpen.

Denk nu niet dat het wel mee zal vallen.
Veel ouders kunnen nu al getuigen hoe slecht het gesteld is met de rechtstaat, en dat wordt per 1 jan alleen maar slechter.

Mijn docent staats-inrichting op de Hogeschool zei in '89 al dat de val van de muur voor hele grote problemen zou gaan zorgen.
"Let maar op,"zei hij met opgeheven wijsvinger,"over een paar decennia zijn we zelf in het Oostblok belandt'."

Hij heeft zó ontzettend gelijk gekregen.

16 opmerkingen:

 1. Alarmerende ontwikkelingen. Wat een goede muziekkeuze hierbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt niet erg best ,waar gaat het toch heen met dit land! Een mooie keuze de muziek .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nog zo;n deel van de wmo die een grotere puinhoop wordt dan dat het al is...

  OT je hebt onder een andere bloglink gereageerd, moet ik dat zo laten staan of wijzigen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij krijg je de aanvulling voor een alleenstaande ouder dan in het kindgebondenbudget dat flink omhoog gaat, dus in een andere vorm. Dat is voor alleenstaande ouders die geen recht op bijstand hebben, zoals ik, juist wel prettig. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dat kindgebonden budget gaat maar een beetje omhoog....
  voor het eerste kind 15 euro pj en het tweede 255 pj. terwijl de uitkering met ruim 200 pm naar beneden keldert.
  Er zijn meer dingen die veranderen maar er is ook enorm veel onduidelijk. De mensen om wie het gaat weten het pas in december. Dat is erg laat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb gelezen dat alleen staande ouders er ook nog eens 2800 euro per jaar bij krijgen... julia

   Verwijderen
  2. Dat is dus nog helemaal niet duidelijk hoe dat geregeld is. Men spreekt ook over de grens van 12 jaar en daarboven krijg je niets meer. Het is gewoon niet bekend. Zelfs op de site vd belastindienst staan alleen maar vage omschrijvingen wat er afgeschaft wordt en voor in de plaats komt. Maar de bedragen zijn vaag en aandacht wordt er niet aan besteed ondanks de vele vragen die er zijn. Op facebook is een pagina aangemaakt:
   www.facebook.com/aanpassingkindregeling

   Verwijderen
 6. Big Brother is watching you. Zou Orwell dan toch gelijk krijgen?
  Een mooie bijpassende muziekkeuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat zijn ze lekker bezig, hier wat geven en daar veel meer halen! Sterkte voor zover je ermee te maken hebt!
  Je keuze is logisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Steeds meer George Orwell inderdaad.....
  Bijna beangstigende ontwikkelingen.
  En onomkeerbaar, vrees ik...
  Goeie muziekkeuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Al veel ouder dan je docent Staatsinrichting zijn waarschijnlijk deze wijze woorden: Een mens lijdt dikwijls het meest / door het lijden dat hij vreest (zie: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/een-mens-lijdt-dikwijls-het-meest ). Mooi nummer overigens dat je hebt uitgezocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou ken ik iemand die in de DDR is opgegroeid en dan is leven in Nederland nu toch echt wel een stuk vrijer dan leven in de DDR. Zelfs met alle beperkingen en bezuinigingen. Het is maar net wat je referentiekader is. En hoe vrij je je in je hoofd voelt.

  Mooie keus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het referentie kader is hier hoe wakker je bent.
   Dat de groep die onvrij is ontzichtbaar lijkt te zijn voor anderen. Dat de mensen elkaar in de gaten moeten houden is allang bekend, we worden er door politiek ook toe opgeroepen en vinden dit allemaal vaak nog normaal ook . Dit alles in het kader van normen en waarden, hoe cynisch...
   Kliklijnen, meldnummers, spionnetje spelen voor ambtenaren is niets nieuws hoor. Juffen/ meesters/ dokters/ tandartsen het hele Nederlandse volk, iedereen wordt gepushed om toch maar vooral te melden als ze onderbuikgevoelens hebben.....de mening van de leek is standaard geworden in het vervolgen van mensen. Alles onder het mom vaan de veiigheid.
   Het is dus maar hoe graag je wilt zien wat er werkelijk gebeurt.

   Verwijderen