woensdag 26 december 2012

6 Gohsts of Christmases past.......

De Middag voor kerst 1988
Ik zit met vriendin voor de tv naar de film van Anne of Green Gables te kijken.
We genieten, lachen en voelen ons veilig en gekoesterd. Mijn moeder loopt af en aan met koffie thee en wat dies meer zij en mijn vader staat de kerstdish in de keuken voor te bereiden. Het ruikt lekker en we zijn allemaal in een opperbest humeur. Kerstmis, de leukste tijd van het jaar, met de verjaardag van mijn vader als sluitstuk!

Kerstnacht 2003
Eerste kerst als alleenstaande moeder. Huilend achter de naaimachine , leg ik de laatste hand aan het broekje van dochter (toen 2) zodat ze wat moois heeft om aan te trekken naar oma en opa toe. De kinderen worden de volgende dag door pappa opgehaald om 2e kerstdag bij mijn ouders weer afgeleverd te worden. Dan is mijn vader jarig. Uit de boxen schallen de Leidse Sleuteltjes met "de herdertjes lagen bij nahahachte, zij hadden hun schaapjes getèèèèèld". Ik voel me zo vreselijk eenzaam en verdrietig. De eerste kerst alleen.

2005
Eerste kerst in het nieuwe huis, de pappa van de kinderen is net geëmigreerd en dus zijn de kinderen voor het eerst met kerst thuis. Mijn vader heeft zijn best gedaan om het in huis nog gezellig te maken voor ons, en heeft de boel versierd en de boom neergezet. We zijn ontdaan, de kinderen verdrietig nu pappa weg is en de sfeer komt er niet goed in. Gelukkig zijn daar opa en oma(mijn ouders) nog, daar bivakeren we twee dagen. Mijn vaders verjaardag vieren we met het hele gezin, broers incluis. het is gezellig.

2007
De laatste kerst met mijn vader. Hij ligt op sterven. Ik ben de dagen ervoor als een bezeten bezig geweest laatste wensen te vervullen en loop alle winkels af voor kerstkransjes en flikjes en ander voor het laatst te eten lekkers. We lopen allemaal over van verdriet maar willen het niet van elkaar weten. We vieren het dan ook niet. Het is een tijd van elke dag meer afscheid nemen.....

2010
Eerste kerst zonder mijn moeder. We tuigen de boom op en ik doe mijn best, maar kerst, kerst heeft zijn glans nu echt helemaal verloren. Ik zit met dochter alleen, zoon is bij zijn vader. Ik zal blij zijn als het gewone leven weer aanvangt.....

2012
Vlak voor kerst te horen gekregen dat de RvdK ingeschakeld gaat worden voor zoon. Hij is een thuiszitter, school kan de zorg niet geven die zoon nodig heeft en wat hij wel nodig heeft wordt hem stelselmatig geweigerd. Dat wat ze aanbieden wil ik niet. Ik sta op het punt om mijn gezinnetje als een kaartenhuis uit elkaar te zien vallen.


♡ ♥ .¸¸.•´¯`•♥•´¯`•.¸¸.
 
6 kerstmissen uit mijn leven......dit schreef ik vannacht, toen  ik niet kon slapen en zo gespannen  was. Vandaag steek ik een kaarsje aan voor mijn ouders en wens dat het een fijne dag gaat worden.
Kerstmis
Zal het ooit nog zo worden als ooit?

Alles is heimwee
Wolken en water
Alles is heimwee
Naar vroeger - naar later
Vroeger is over
Later - een ster
Gisteren is oud
En morgen nog ver...........Toon Hermans
 

5 opmerkingen:

 1. Ik weet even niets te zeggen.
  Voel je verdriet door het PC scherm heen ...
  Jij een kaarsje voor je ouders, ik eentje voor jou.
  Dat je maar iets van die warmte mag voelen.
  Hoop dat 2013 voor jou toch onverwachts positief mag uitvallen.
  Een lieve kerstknuffel van hier komtie X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet niet wat te schrijven op dit verdrietige blog .Ik sla in gedachten even mijn arm om je heen
  Liefs Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop voor je dat 2013 een ommekeer gaat worden. Kom op meid, hoofd omhoog! En als je het even niet zo meer ziet zitten, schrijf het maar rustig hier op hoor! Natuurlijk kan ik op afstand niets praktisch voor je doen, maar een virtuele arm om je heen is altijd mogelijk. Knuffel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geroerd ben ik door jullie knuffels. Dankjewel XXX

  BeantwoordenVerwijderen