vrijdag 17 april 2009

Koelkastloos dus

We zijn nu weer een paar dagen verder en ik heb me een beetje ingelezen in het bewaren en opslaan van voedsel zonder koelkast. Over hoe je restjes op zijn minst een dag goed houdt enzo.Eigenlijk is het best wel simpel. Je koopt dus per dag je eten of je eet hier en daar opgepot of lang houdbare groenten. Mooi voor de provisiekast,en misschien ook wel leuk om zelf te maken? Potjes zoetzuur en chutneys en jammetjes en groenten in zuur/zout/olie,heb ik er weer een bezigheid bij!
Het rauwe vlees is wel een probleem,want ik wil toch echt geen verstorven vlees eten(yek yek...het idee alleen al,dan eet je dus echt heel erg lijk, het mag dan nog zoveel malser zijn, ik moet het niet.....huuuuuh...ik wordt weer vegetariër)
Natuurlijk kan ik wel net als mijn vader thuis deed,het vlees bakken en onder het vet bewaren. Dat deden ze in de middeleeuwen ook.Alles in potten en afdekken met schapenvet. Zo bleef het lang goed. En goed verhitten daarna....maar ja,dan lijkt het me niet echt voedzaam meer.
Mijn probleem is klein, ik hoef geen voorraad voor een hele winter in te slaan.
Ik woon vlak bij de winkels.
Toch wil ik wel mijn eten lekker houden en dus ben ik gaan zoeken....de vorige blog had ik al met wat links verrijkt. En daar vond ik dus het volgende...en ja,tuurlijk is het zo logisch als wat,alleen waarom ik het dan al jaaaaaaaren niet meer doe?????
Nou ja,omdat de voedselbewaarlobby mij bang heeft gemaakt. Alles moet koel,salmonella ligt op de loer en schimmels en bacterieen bedreigen ons. Levensgevaarlijk!!!!!
Dan te bedenken dat in Frankrijk dode vossen eerst 14 dagen hangen te versterven voordat ze worden geslacht en klaargemaakt om op te eten. Geen mens die daarvan dood is gegaan. Nou ja,dat hoeft van mij ook niet,ik eet liever geen halfvergane vlees waar de maden en het groene vlees vanaf zijn gehaald.....wist je dat ze die maden zelfs ook nog opeten,schijnt een prima bron van vet en eiwitten te zijn en ze smaken naar vanille vla....jaha...zeggen ze ,ik begin er niet aan,geef mij maar echte vanille vla
Affin....Veel dingen in de koelkast horen daar dus gewoon he-le-maal niet thuis.
Neem nu de boter, gewone echte boter, roomboter dus! Blijft twee weken goed zonder koeling. Bij mij is zo'n pakje met een week allang leeg. (zo'n kuipje staat bol met conserveringsmiddelen,dus die redden het wel zeker buiten de koelkast)
Eieren, ook zoiets, die horen ook helemaal niet in de koelkast. Die blijven heel lang goed in de kast...we deden dat vroeger ook, nooit geen salmonella vergiftiging gehad hoor! Er wordt wel geadviseerd om de eieren dagelijks te keren, maar ik kan me niet herinneren dat wij dat vroeger thuis deden. Wist je dat de kippen wel tot een week wachten voor ze erop gaan zitten....ja, en dan komen er nog kuikentjes uit ook, wonderlijk ....
En wat dacht je van de ketjup/curry en ander sausjes, die kunnen ook zonder koelkast....
En zelfs de melk...maar dan moet je wel bewaarmelk gebruiken, die blijft goed,
ook als het pak open is kun je die nog wel een dag lang bewaren.
Wortels, tomaten, courgettes, aubergines, spruitjes, uien, knoflook, gember enz kun je goed buiten de koelkast te bewaren, soms zelfs beter, de smaak is dan niet bedorven of verflauwd.
Teerdere gewassen als sla en andijvie bewaar je buiten de koelkast prima een week in een luchtdicht afsluitbare schaal.

Kijk en nu heb ik zoiets,waarom moeilijk doen en ruimte innemen, elektriciteit verbruiken en herrie op de koop toe als je ook je eten zo kan bewaren?Kaas blijft aan het stuk ook goed, onder de stolp(ik zie die van mijn oma zo weer voor me met de halve edammertjes eronder) Het rijpt wel door als het warmer dan 8 graden is, maar ach....dat is best lekker. Schimmel heeft alleen een kans als je de kaas niet hygiënisch behandeld, kijk dat heb ik geleerd toen ik nog bij de brood/kaas/vleeswaren stond in mijn studietijd. Schimmel moesten we er altijd vanaf wassen en schrapen, de schone kaas werd verkocht. Schone kaasschaaf is dus van belang, net als schone handen.
Kleine opoffering voor een koelkastvrij leven.

Dan hebben we nog de toetjes, tegenwoordig per portie afgemeten, maar een pak vla of yoghurt overgieten in een luchtdicht afsluitbare kan kan net zo goed. Op zoek naar zulke kannen dus.
Wat ook als tip werd gegeven was de restjes zo heet mogelijk in een weckpot te doen en dan af te laten koelen, de afkoeling maakt dat het vacuüm trekt en voila.....
zo blijft het een dag lang goed!

En dan heb je nog de pannen met water waarin je het kan zetten of het vangen van nachtelijke lucht en dan goed afsluiten(!), of een natte lap eroverheen leggen. De spinazie in een vaas zetten is ook al langs gekomen, of de sla/andijvie/boerenkool/spruitjes in een schaal water met de stam,
alternatieve bloemen zijn dit!
Goed idee toch?
Op de vragen die ik krijgt antwoord ik gewoon;
Ja leuk ,een krop sla/andijvie/boerenkool/spruitjes...enig niet?
Echt heel apart! Reken maar dat ik bekijks hebt. Misschien zet ik wel een trend zo. Ik bedoel maar, de sierkool staat toch ook in de tuin!
Nou ja, je snapt wel dat ik voorlopig nog wel lekker bezig ben zo zonder koelkast...enne, voor ik het vergeet te melden, dat onding van mij verbruikte dus 10,5 KwH in de week en nu is het nog niet eens echt warm buiten,dat is dus wel om en nabij de 546 KwH per jaar. Dat scheelt dus ook een lieve duit op de electra rekening.
Hoe die nieuwe koelkasten zo weinig kunnen gebruiken snap ik niks van, geloof het ook niet zo heel erg meer, maar goed,dat maakt ook niet meer uit, want ik ben KOELKASTLOOS!!!!!
YEAH
~

2 opmerkingen:

  1. Zuivelproducten kunnen sowieso niet bederven. Wel schimmelen, maar daar wordt je niet ziek van. Sommigen eten zelfs graag schimmelkaas:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en daar hebben ze ook nog eens van die poepchique namen voor zoals Roqueford,Brie en Camembert.Dat is het lekkerste als het bijna wegloopt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen