woensdag 6 augustus 2014

Wonderlijke Woensdag

Flower by Bibje
Ik ben niet meer bezig geweest in mijn atelier. Het lijf wil even niet zo erg meewerken. Beetje teveel stof ingeademd vrees ik. Dus verder dan wat vuilniszakken naar beneden dragen is het niet geworden.
Ik heb mijn tijd anders gebruikt. Ik heb lichamelijk gerust maar geestelijk ben ik mezelf gaan voeden. Met grootse plannen en vooral met voorbeelden van andere vrouwen die een kunstbedrijf op gezet hebben. Ik ben op zoek gegaan naar coaches, want ik wil verder. Ik wil die volgende stap nu gaan zetten. Nu ik de handen vrij heb wil ik mijn droom stilletjes aan uit gaan werken. En dan heb je wel wat hulp nodig niet waar?
Zo volgde ik al de kleine cursus van Andrea Schroeder. De "Give your dream wings"course.
Vorig jaar deed ik al "The Artists Way" van Julia Cameron. Las en werkte uit  "Taking Flight" van Kelly Rae Robberts. Voorheen stond op haar blog veel interessante informatie maar die heeft ze nu verplaatst naar een hele dure cursus. En die investering kan ik nog even niet maken.
Ik surfte heel het internet af op zoek naar inspirerende blogs en ontdekte recentelijk Leonie Dawson. Bij haar vond ik de no nonsense aanpak. Duidelijk en stap voor stap in het introductie werkboek.
En daarin stonden een paar hele simpele adviezen.
Ik had ze zelf ook wel kunnen bedenken ja, als ik niet zo bezig was geweest met bang zijn voor wat er uit mijn droom voort zou kunnen komen.
Of erger, wat er niet uit voort zou kunnen gaan komen.
Immers, de vooroordelen van het opzetten van een kunstbedrijf zijn groot. Men gaat er bij voorbaat al van uit dat het gedoemd is te mislukken. Kunstenaars zijn straatarm, anders kunnen ze namelijk niet werken. Zonder de absolute vrijheid om  geheel en al onder te dompelen in de inspiratie van het moment, zou je niet creatief kunnen zijn. Zou je geen kunst kunnen maken, ben je dus geen kunstenaar. Sommigen hebben geluk....die hangen met hun werk in galerieën en musea's maar de rest...ach....leuke hobby wel ja.
Ik wil voorbij dat punt komen.
Ik ga er op dit moment van uit dat ik een musea nooit ga halen.
Daar is mijn werk gewoon niet goed genoeg voor. En dan bedoel ik vooral, wat vereist is voor de hedendaagse kunst door de hedendaagse kunstenaars. Ze verschillen nog steeds niet veel van die van de jaren 80. Mijn werk voldoet daar niet aan. Ik maak alleen maar werk waar ik zelf verliefd op wordt. Wat de ander daar verder van vindt zal me worst wezen. Ik heb niet het doel om werken te maken die zoveel opbrengen als een jaarsalaris. Al zou dat natuurlijk best wel mogen (GRIJNS)
Daarom ben ik net maar even aan het rekenen gegaan.
Iets dat ik sowieso elk jaar doen, om te kijken of de in en uitgaven een beetje gelijke tred houden en of ik al wat opschiet met mijn eerste miljoen op de bank......haha....Tis nog niet om over naar huis te schrijven, maar er zit schot in de balansen. Heel veel schot. Inmiddels komt er meer binnen dan er uit gaat. Kijk en dat is goed nieuws!!!
Ik heb eens uitgerekend wat ik minimaal nodig heb om al mijn rekeningen te betalen in een jaar en ook nog eens normaal te kunnen eten. Dat zou neerkomen op zo'n 19.000 euro netto in het jaar. Als ik daar vakantiegeld bij optel dan kom ik grofweg uit op 20.000 euro netto in een jaar! Het is dan geen vetpot maar alle kosten zijn gedekt.
Dat moet ik dus minimaal netto verdienen.
Daar moet ik nog even een berekening op loslaten hoor, want bruto is een heel ander verhaal. Ik ga altijd maar uit van 50 % belasting maar weet niet of dat ook zo werkt. Iemand die het me kan vertellen?

En dan heb ik het nu alleen nog maar over mijn werken die ik wil verkopen gehad......
Tis maar de helft van mijn droom ;)
De rest vertel ik later.

2 opmerkingen:

 1. Leonie Dawson volg ik ook. Ik heb me aangemeld voor haar Biz Academy in 2013. Momenteel lees ik the Artist Way. Mijn ochtendpagina's zijn nog niet zo'n succes haha. Voor of liever gezegd, tegen je overgangsklachten zou je eens kunnen kijken naar de MIR methode van Mireille Mettes. Ik heb er veel baat bij. Wellicht ook wat voor je zoon (is namelijk goed voor een heleboel dingen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé wat goed zeg, hoe is Leonie als coach? Begint het bij jou al ergens op te lijken?
   Ik heb jouw blog nog niet zo lang in het vizier dus ben ik heel benuewd waar jouw Bizz in is.

   Ja jij noemt de MIR en ik denk ojah....dat ik daar zelf niet op gekomen ben. In iedere nieuwe Morning-Pages-dagboek zet ik de routines weer neer(ook die van de kind en babyMIr) en doe ik ze weer een tijdje om vervolgens weer in te kakken. Ik ga er gelijk weer mee beginnen. THANX!!!

   Verwijderen