dinsdag 8 januari 2013

School

Waar is toch die echte LTS gebleven, die school waar je echt technisch onderwijs kreeg. Of als je kok/kelneren wou doen consumptieve technieken leerden? En als je extra aandacht nodig had, in de ito zat, je weet wel, de individuele technische onderwijs afdeling, met maar 8 ll in de klas....

Ik ben op zoek naar een school voor zoon, bij pappa in de woonplaats. Nu heeft zoon pdd-nos, dus wil ik wel dat hij op zijn plek komt. Blijkt dus gewoon dat scholen voor autisten in zijn toekomstige woonplaats stelselmatig uitgehold zijn tot praktijkschool met de mogelijkheid tot behalen van theoretische certificaten tot aan havo aan toe. Met de uiteindelijke mogelijkheid om een diploma te halen hoor, dat wel, maar ja waarin dan?
Maar zoon heeft gewoon gemiddelde intelligentie(bij de WISC toets dan, bij de RAVEN is hij hoogbegaafd...ook zoiets, maar ja hij is dan ook ernstig dyslectisch en veel te laat onderkend en nooit behandeld op school)
Nu heeft zoon grote technische interesse en inzicht. Maar dat wordt amper aangeboden.
In plaats daarvan mag hij aan fietsen knutselen, de schoolgronden/plantsoenen onderhouden, kantoorwerk/computervaardigheden leren, werken in de winkel leren en in de keuken aan de slag. En veel op zijn kont zitten voor theorie. Als ik dit zo zie wordt ik er zelf triest van. Het is zo ongelooflijk breed opgezet, dat er geen plek meer is voor het volgen van de interesses.
De enige echte LTS afdeling die er hier is is de afdeling consumptief en dat zou hij dan kunnen halen. Voor de rest is het de oude LEAO(administratie/detailhandel) en het groenonderwijs maar dan flink uitgekleed wat de klok slaat.
En dit alles met het hogere doel de kinderen te leren omgaan met anderen en met zichzelf, zowel binnen als buiten de school. Er is dus helemaal geen sector techniek in deze school. En op de school waar zoon naar toe verwezen werd is er al helemaal geen knap uitstroom profiel wat de sociale werkplaats overstijgt :(
Nu zag ik wel een andere praktijkschool, eentje die van alles doet in de praktijk, stoer werk ook dat nog. Maar ja, niet in zijn toekomstige woonplaats. En de andere school van die groep heeft al nee gezegd en verwezen naar Almere. Ik ga ze na de pauze bellen( ze namen net niet op) en hoop . O ik hoop dat deze school niet moeilijk gaat doen. Het zou zo helemaal bij hem passen.

Wordt vervolgt dus......

4 opmerkingen:

 1. Lastig zeg, weer een nieuwe keuze maken. VMBO KB lijkt me de ouwe Ito/lts, maar ik heb het nog niet van binnen uit gezien. Vroeger lijkt altijd beter hè, maar volgens mij is het onderwijs er sowieso niet op vooruit gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het onderwijs is zo minder geworden als vroeger, het niveau is ook zo gedaald!
  Veel succes met het zoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is er geen VMBO-school met leerwegondersteuning /zorglocatie (kleinere klassen)want praktijkonderwijs terwijl hij gewone intelligentie heeft? Hier is de praktijkschool vooral voor kinderen met een IQ tot ongeveer 70 (in een flink aantal gevallen in combi met nog een 'stoornisje' net zoals mijn oudste) en hoogst haalbare een MBO niveau-1-diploma maar inderdaad ook een deel dat uitstroomt richting WSW. Lijkt me toch niet helemaal de plek voor jouw zoon, die gaat zich suf vervelen.

  Zo ben ik dus druk met een passende vervolgopleiding voor oudste, keuze is reuze (not!) want op een gewone mbo gaat ze ongetwijfeld vastlopen en dan blijft er nog maar heel weinig over en ga je gelijk een ander traject in.

  Succes met zoeken, hoop dat er een school is waar hij op zijn plek is, zo belangrijk!


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eeerste gesprek gehad, en wil ik mijn zoon op een school wat geen ZMOK is en wel de goede zorg heeft dan is er weinig mogelijk. Vreselijk dat de school die ik op het oog had toch een ZMOK is.....
   een lichtpuntje was dat ze met de wereldschool samen werken en de theorie via de daisyspeler(want zoon is dyslectisch) toch op behoorlijk niveau kan krijgen. Ik zucht even, zou pas per 1 april kunnen trouwens.....

   Verwijderen