zaterdag 5 januari 2013

Zwijmelen op zaterdag

Zorgt altijd weer voor lichte paniek bij mij ;)
Zit ik hier in bed met om me heen allemaal briefjes, ooit geschreven in de klas met klasgenootje-vriendin tijdens de lessen, en wat moet ik nu kiezen en welk lied zal ik erbij kiezen?
Ik heb net een hele berg door gelezen, fink gelachen en gemijmerd, want oooooo zo lang geleden. Hoe groots was de toekomst toen nog, zo open en zo vol belofte. Geen idee wat ik daarin zou gaan doen, was ik echt niet mee bezig. Ik schreef eindeloos veel brieven naar klasgenootje-vriendin en naar de vriendinnen in het land. Winter/voorjaar 1982........
Het jaar dat ik rebels werd, het brave van me af schudde en geen zin meer in school had.(hoe was het mogelijk zeg)  Ik bleef natuurlijk zitten, al was dat maar op 1 punt. Tja....en dan vind je tussen al die krabbels en dagboekaantekeningen een stuk over Onkruit. Ik was namelijk overtuigd pacifist en tegen het leger. En dat in een marine stad. Menig discussie heb ik met mijn broertjes gehad over de dienstplicht. En met vriendin, wiens broer in het leger zat en dus op haar tellen moest passen ivm zijn baan.(BVD enzo????)
Met mijn achtergrond als communinsten-kleindochter maakte het toch al niks meer uit. Onze familie stond al eeuwen op de zwarte lijst. Wat ook maakte dat mijn vader nooit werd aangenomen bij de werf bijvoorbeeld. Veel te gevaarlijk natuurlijk! Dat ik uiteindelijk voor de klas ben gekomen heeft volgens mij vooral te maken gehad met de val van de muur. Hoewel mijn broertje om allerlei vage redenen geen straaljagerpiloot mocht worden en ook niet aangenomen werd op het KIM terwijl hij wel de kwaliteiten bezat.(ook hoogbegaafd) Hij mocht wel hoor maar dan onderaan beginnen, en dat wou hij niet.(Had ook behoorlijke verspilling van zijn talenten geweest trouwens die hij nu beter inzet)
Het was een roerig jaar;
De Falkland oorlog, oprichting Hezbollah, inval Libanon door Israel, val van het kabinet van Agt dus veel politieke discussie thuis......en de protesten van Onkruit dus....die behoorlijk agressief uitelkaar geslagen werden door ME met gummieknuppels. Waar dan op tv weer over gediscuseerd werd als ware zij de agressor. "Hoever denk je te gaan?"vroeg Sonja Barend in haar talkshow. Ook toen werkten de propagandamachine al op volle toeren natuurlijk. Ik ergerde me groeg en geel weet ik nog en luisterde naar dit:12 opmerkingen:

 1. Mooie herinneringen. Ja zelfs de Volkskrant lezen was verdacht in de tijd van het Ijzeren Gordijn.
  Duim voor je betreffende zoon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep de volkskrant was not done natuurlijk....toen nog behoorlijk kritisch, inmiddels vervallen tot pulpkrant helaas.

   Merci...

   Verwijderen
 2. Dankjewel voor het delen van deze herinneringen. Geen paniek, hoor. Je linkje is geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het, geweldig hoeveel mensen me bezocht hebben vandaag, Dank voor het plaatsen van mijn link :)

   Verwijderen
 3. Tja, zo ging het "vroeger", de hele familie moest lijden onder de overtuiging van één familielid!
  Ik ken trouwens deze groep niet, maar het heeft wel wat hun muziek :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeh, dit heeft wel het kernmerkende jaren 80 donkere in zich. Ik ken het niet, maar het bevalt me wel.
  Ik was niet zo maatschappij-kritisch hoor... volgens mij vond ik het al lastig genoeg om de directe wereld om mij heen te kunnen volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig verhaal erbij...

  Ik kon me dit nummer eerst niet meer herinneren, je hebt mijn geheugen opgefrist.

  Fijn weekend en zo,

  Gabi

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kende het nummer niet, langs me heen gegaan, ik zat toen ook in een periode de ik (achteraf) liever over had geslagen... Maar wat een verschillende muziek komt er weer langs vandaag! Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet bekennen dat ik deze muziek niet kende....
  de dingen die je in je toelichting benoemt herinner ik me ook niet meer... (jeetje wordt ik dan toch echt oud)
  1982 stond voor mij in het teken van zelfstandig wonen in een zeer onveilige omgeving en elke dag de 'vlucht' van huis naar bushalte naar werk en 's avond terug, snel eten en dan 'vlucht' naar ouderlijk huis van vriendlief (nu echtgenoot)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O jaaa, deze muziek. Men, die brengt me direct terug in mijn eigen herinneringen, die tijd. Dank daarvoor ! Mooi geschreven,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee ik ken het ook niet en in 1982 was ik even van de wereld zal maar zeggen,wel ken ik Nena bv en het lied over de muur.

  Oh ik ben ook tegen oorlog maar zonder de dienstplicht was ik nooit tegen de schipper 'aangelopen'.

  BeantwoordenVerwijderen